BENVINGUTS!

En aquesta nova iniciativa de Còsmik, mantindrem un fil de comunicació continuada amb els nostres clients.

El blog s'actualitzarà com a mínim d'un cop per setmana, i si hi ha alguna efemèride important, amb més freqüència.
Usarem tant el català com el castellà en les nostres entrades.

Suggeriments, comentaris, dubtes a: lastronomadeguardia@gmail.com

dimecres, 7 d’abril del 2010

ABRIL - 2010

EL CEL DEL MES

Abril ens ofereix una important collita en cel profund. Hi ha moltes galàxies a Leo, Virgo i Coma Berenice visibles amb un telescopi avançat d'aficionat. Algunes d'aquestes galàxies són realment boniques, entre elles NGC4565, M64 i M87. Gairebé totes pertanyen al Cúmul de la Verge, el més proper al nostre, a uns 60 milions d'anys-llum.

La propia Coma és unu cúmul dispers. Té bona visibilitat amb prismàtics, i a ull nu resulta en una vaga taca lluminosa. Com que no disposa d'estrelles brillants que serveixin de guia, és tot un repte detectar les febles galàxies que poblen la zona. A l'est de Denébola, a la vora d eLeo, hi ha un grup d'estrelles en forma de "T" de les que 6 Coma és la més brillant. Al voltant d'aquesta "T" hi ha les galàxies espirals M98, M99 i M100. Encara que no són senzille de descobrir, van des detectades per Charles Messier amb el seu modest telescopi de 2 polzades.

La Lluna
Quart minvant: 6 d'abril
Lluna nova: 14 d'abril
Quart creixent: 21 d'abril
Lluna plena: 28 d'abril


Planetes
Mercuri arriba a la seva màxima elongació del Sol el 8 d'abril, sent el millor moment de l'any per a la seva observació. Les dues primeres setmanes del mes són la millor época per observar aquest petit món, en quedar a més de 10 graus per sobre de l'horitzó i brillar a una magnitud de -0,9. Molts observadors (com el mateix Copèrnic) mai han vist Mercuri.

Cerca Mercuri a l'oest-nordoest, al voltant de mitja hora després de l'ocàs. Uns prismàtics et donaran una visió ampliada de la zona, que inclourà Venus a 3-5 graus i les Plèiades 7-8 graus per sobre. Quan el Sol ja no sigui un perill, apunta el telescopi a Mercuri. No observaràs cap detall superficial, però veuràs un diminut disc parcialment il·luminat. El planeta perdrà la seva brillantor fins gairebé el 80% a finals de mes, en submergir-se gradualment dins la llum solar.

Venus assenyala el camí a Mercuri. Brilla a una magnitud propera a -4 i queda a uns pocs graus per sobre de Mercuri en el cel oest després de l'ocàs. El seu màxim acostament a Mercuri fou el 4 d'abril. A mitjans de mes se li acostarà el creixent lunar, oferint un espectacle ideal per obtenir una bona foto.

Mart es retarda dins de la constel·lació del Cranc. Amb una magnitud mitjana de +0,5, segueix sent considerablement brillant, encara que des de desembre, la Terra s'ha alluunyat del Mart i el planeta mostra poc detall fins i tot amb grans telescopis d'aficionat.

Júpiter encara espera la seva temporada estival d'observacions.

Saturn roman visible tota la nit, situat de forma ideal per a la seva observació. Surt per l'est just abans de l'ocàs, però cal esperar un parell d'hores per obtenir la seva millor imatge.

Urà es perd en la llum solar, i Neptú amb prou feines es reconeix en la llum de l'alba. Tots dos seran de millor observació duant l'estiu.